17 Şubat 2017 Cuma

FARKLARI NELER? KİLİSE, KATEDRAL, MANASTIR, BAZİLİKA...

      KATEDRAL, KİLİSE BAZİLİKA: NEDİR BUNLAR?

    Evet arkadaşlar geziyoruz görüyoruz hatta içlerine bile girip dua edenleri izliyoruz. Fakat nedir bunlar? aralarında ki farklar nelerdir belki de hiç bilmiyoruz. Şimdi onları öğrenme zamanı...

KİLİSE 

Hristiyan din mabetleri için kullanılan en genel tanım. Genel hatları ile kiliseler, T şeklinde haç yapılı olarak dizayn edilirler. T' nin uzun kısmında ibadet için oturma sıraları olur. Yatay kısmına ise mihrap denir ve rahip ayini buradan yönetir. 

KATEDRAL

Şehirde ki dini yönden en kuvvetli kiliseye verilen ad katedraldir. Şehirde en güçlü ve en tecrübeli piskoposun bulunduğu bu kiliseler diğerlerinden ayrılmak adına katedral olarak isimlendirilmişlerdir. Yapımı sırasında katedral olacak kiliseler diğer  kiliselerden daha büyük ve daha ihtişamlı yapılmaya çalışılır ama her zaman katedraller şehirde ki en büyük kilise diyemeyiz. Katedrallerden büyük kiliselerde bulunabilir. Burada ki büyüklük piskopos ve haliyle dini yönden olan büyüklüktür. 

BAZİLİKA 

Aslında kilisenin birer çeşidi olan bazilikaları, kiliselerden asıl ayıran şey mimarisidir. Kiliseler genelde T şeklinde inşaa edilip kullanılmışlardır. Fakat ilk çağdan orta çağa geçişi sırasında kiliselerde de farklılık arayışları başlanmıştır. Ve bazilikaları diğer kiliselerden ayıran temel fark şudur: Ortada büyük bir hol veya koridor, sağ ve sol yanında da küçük koridorlar bulunmaktadır. Bu koridorların çatısı da ortodoks ve katolik inancına göre kubbeli veya kubbesiz şekilde olabiliyor. 

ŞAPEL 

Şapele aslında minik kilise desek yanlış olmaz. Yine kilisenin bir çeşidi olan bu yapılar, genelde sokak aralarında, yol kenarlarında, köylerde inşaa edilirler. Büyük hastane, okul, çarşıların içirsinde de olabilen bu küçük kiliseler diğerleri ile karışılmayı önlemek için şapel adını almıştır. Ayrıca bir katedral veya kilisenin içerinde görmüş olduğunuz, sağ ve solda bulunan aynı zamanda  bir hristiyan azizine ayrılmış önünde küçük çaplı ibadet edilebilen yerlere de şapel adı verilir. 

MANASTIR

Manastırlar, daha önceden din adamlığı yapmış ve artık inzivaya çekilmiş din adamlarının yaşamlarını sürdürdüğü yerlerdir. Genelde halka ve erişime uzak yerlerde yapılması uygun görülen bu yapılar, din adamlarının artık sadece din ile uğraştığı yerler olmuştur. Manastırda ki din adamının istediği üzerine içeri de yeni din adamları ve zanaatkarların yetiştirildiği görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder